Canicross voor beginners: Wat heb je nodig?

canicross voor beginners

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wil jij starten met hardlopen met je hond? Dan is het belangrijk om de juiste spullen aan te schaffen. Er zijn verschillende manieren om met jouw hond te gaan hardlopen. Zo kan de hond voor je uit lopen en trekken of kan de hond zonder te trekken naast je lopen. Uiteraard heeft dat ook invloed op de keuze voor het juiste tuig voor jouw hond.

Canicross en canitrail met de hond

Hardlopen met de hond wordt ook wel canicross of canitrail genoemd. Bij canicross zijn de afstanden vaak korter en trekt de hond voor je uit. Canitrail gaat over langere afstanden en hierbij trekt de hond niet. Bij beide vormen loop je vaak over onverharde paden door de natuur. Ook kan je meedoen aan georganiseerde canitrail evenementen en canicross wedstrijden. Op meerdere plekken in Nederland kan je deelnemen aan een canicross cursussen en canitrail trainingen waar je allemaal tips krijgt over het hardlopen met jouw hond.

canicross voor beginners

Canicross voor beginners: Dit zijn de benodigdheden

Voor canicross en canitrail heb je speciale spullen nodig, te beginnen met een goed hondentuig. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van alle benodigdheden. Ook lees je hier precies waar je op moet letten bij de keuze van de producten.

Hondentuig/hondenharnas

Er zijn ontzettend veel verschillende hondentuigen verkrijgbaar die jouw hond kan dragen tijdens het hardlopen. In een goed hondentuig kan jouw hond vrij bewegen. Allereerst is het slim om je te bedenken of jouw hond voor je uit trekt of dat jouw hond naast je loopt tijdens het hardlopen. Onze galgo loopt tijdens het hardlopen in het begin vaak nog naast ons, pas als we iets langer bezig zijn gaat hij steeds meer voor ons uit lopen (en meer trekken als wij hem aanmoedigen). Het zou kunnen dat jouw hond bij canicross voor beginners ook eerst nog meer naast je loopt.

Non Stop Dogwear Line Harnas 5.0

Wij hebben zelf het Non Stop Dogwear Line Harnas 5.0 aangeschaft met een prachtige en chique paarse kleur. Dit harnas hebben wij gekocht via actievehonden.com. Over deze webwinkel zijn we enorm tevreden, we kregen onze bestelling de volgende dag al binnen! Met dit harnas kan de hond voor je uit lopen én naast je lopen. Een heel veelzijdig harnas dus! Misschien dat we later ook het Non Stop Dogwear Freemotion Harnas 5.0 aan gaan schaffen. Dit harnas is speciaal voor honden die voor je uit trekken.

Riem/lijn

Tijdens het hardlopen is het belangrijk om te kiezen voor een elastische of deels elastische lijn met een lengte van 2 meter. Wanneer jouw hond trekt wordt de schok opgevangen door de lijn. Dit is zowel voor de hond als voor jou fijn. Wanneer je voor het eerst met een elastische lijn loopt voelt het net alsof de hond los meeloopt, een bijzondere ervaring. Wij maken nu gebruik van een goedkopere lijn en heupgordel die we hebben gekocht bij de Intratuin. Dit is de onderstaande lijn/ heupgordel. Binnenkort willen wij de Non Stop Dogwear Bungee Leash aanschaffen.

Heupgordel

Als laatste heb je voor het hardlopen met jouw hond een heupgordel nodig. Hier kan je de lijn van jouw hond aan bevestigen met behulp van een karabijnhaak. Het voordeel van het dragen van een heupgordel is dat je jouw handen vrij kunt bewegen. Ook wordt je eventueel voortgetrokken vanuit je heupen. In het begin liep ik hard met onze galgo terwijl ik de lijn vast had in mijn hand. Na een lange duurloop kreeg ik last van de zijkant van mijn onderrug. Jouw lichaam probeert te compenseren om recht en in balans te blijven wanneer de hond aan de lijn trekt. Uiteindelijk kan dat ook zorgen voor blessures. Blessures waar je geen last van hebt wanneer je gebruik maakt van een goede heupgordel die het liefst laag om je billen/heupen valt.


Categorie: Sport