Help, mijn hond stopt niet met blaffen! Tips en trucs

Hond blaffen stopt niet

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Dat een hond of puppy blaft is niets geks, het is immers een normaal geluid voor deze huisdieren om te maken. Sommige honden blaffen echter zonder aanleiding of bij een slechts klein beetje aanleiding. Er zijn hondenrassen die meer zullen blaffen en/of janken dan andere rassen, omdat ze bijvoorbeeld waakser of meer alert zijn. Het afleren van dit blafgedrag is vaak lastig, maar met de juiste tips en trucs kan uw puppy of hond dit vervelende en onnodige gedrag afleren.

Waarom honden blaffen

Honden kunnen door verschillende redenen blaffen. Ze kunnen een waarschuwing uitdelen naar een ander dier, alarm slaan bij onraad, aangeven dat ze willen spelen met een andere hond (of ander dier), meedoen in de opwinding die er op een bepaald moment ontstaat, een reactie uitlokken bij hun baasje, op commando blaffen, uit angst geluid maken of juist mensen of andere dieren wegjagen. In sommige zeldzame gevallen zal uw hond blaffen omdat ze gewoon wil blaffen, maar vaak is het een van de bovenstaande redenen of een combinatie ervan. Ook speelt bij puppy’s verlatingsangst een belangrijke rol bij het blafgedrag.

Wel of niet afleren van blaffen

In sommige gevallen kan het blaffen van de hond erg nuttig zijn, vooral als we te maken hebben met bijvoorbeeld een inbreker in huis of een andere ongewenste gast op straat. Het is wel nuttig om de hond aan te leren dat ze stoppen met hard blaffen als het baasje daarom vraagt. We willen al helemaal niet dat de hond blaft zonder daar enige aanleiding toe te hebben of als een situatie er niet om vraagt. Er zijn honden die al blaffen als ze een klein geluid horen wat volgens hun niet thuishoort of als ze iemand in het donker op straat zien lopen. Een veelgemaakte fout is dat het baasje naar de hond gaat schreeuwen, de hond denkt in dat geval dat het baasje meedoet met de opwinding die hij veroorzaakt. Als het baasje echter de hond in een blafsituatie te zacht aanpakt kan de hond dit zien als beloning voor zijn of haar gedrag.

Blaffen om de juiste redenen

Omdat er zoveel redenen zijn waarom een hond kan gaan blaffen en er meerdere aanpakken te vinden zijn in boeken of op internet (waarvan sommige juist zijn en sommige klinkklare onzin), is het lastig om de juiste benadering te vinden. Allereerst heeft u als hondeneigenaar het vertrouwen van uw hond nodig en ten tweede moet u de situaties waarbij uw hond of puppy blaft in kaart hebben gebracht. Als u als baasje rustig blijft en de leiding neemt over een situatie zal de hond u als leider gaan zien en een situatie sneller als vertrouwd aanmerken. Nogmaals: het is niet de bedoeling om het blaffen volledig af te leren, dit is immers de enige manier waarop een hond met ons kan communiceren. Het is de bedoeling dat de hond direct stopt met blaffen als wij daarom vragen. De relatie die u heeft opgebouwd of gaat opbouwen met uw pup is hier van groot belang. De hond moet u gaan zien als een ‘roedelleider’.


Categorie: Informatie