Hoe stopt u het blaffen van de hond? Tips

Hond blaffen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Er bestaan meerdere goede manieren waarmee u uw hond het blaffen kunt afleren en de controle over een situatie kunt nemen. Het beste kunt u meerdere van de onderstaande tips combineren en uittesten om zo de slagingskans te vergroten.

Corrigeer de hond

Bepaal van tevoren of u de hond een commando, een blik of geluid aan wilt leren om aan te geven dat u wilt dat de hond stopt met blaffen. Blijf bij dit commando en houd dit goed vol, ook de andere mensen in uw huishouden moeten hierin meegaan. Werkt een commando, een bepaalde boze blik of een geluid? Wacht dan een paar seconden met het belonen van de hond, anders kan de hond denken dat hij of zij een beloning voor blaffen krijgt.

Een hond met teveel energie

Sommige hondenrassen, pups en meerdere soorten jongere honden hebben enorm veel energie. Deze energie kunnen ze op een dag niet altijd uiten als ze maar enkele keren een kort rondje uitgelaten worden. Neem de hond eens mee naast de fiets of zoek een speelweide of groot veld op waar ze los kunnen lopen en hun energie kwijt kunnen. Honden die dit kunnen op een dag zullen ook minder blaffen.

Blijf zelf kalm

Constant blaffen zonder enige aanleiding kan op de zenuwen werken en irritatie opwekken. Het is echter van groot belang dat u als baasje rustig blijft en deze frustratie niet uit naar de hond. Als u namelijk gefrustreerd of geïrriteerd bent dan kan de hond dit gedrag gaan kopiëren. Probeer zelf eerst de rust te vinden voordat u met de hond aan de slag gaat.

Blaffen op commando en belonen

Een andere benadering is het belonen als de hond na het blaffen weer stil is. U kunt de hond op commando leren blaffen door dit te trainen met bijvoorbeeld de deurbel of in andere situaties waarbij de hond stil is. Het commando ‘spreek’ of ‘blaf’ wordt hier vaak voor gebruikt. Als de hond stil is dan leert u het commando ‘stil’ aan en beloont u de hond met een koekje of iets wat het beestje erg lekker vindt. Wacht wel enkele seconden na het blaffen met belonen; de hond moet niet denken dat hij of zij voor het blaffen een beloning krijgt.

Afleiden van de hond d.m.v. Harde geluiden

Bij sommige honden is het nodig om afleiding te creëren door gebruik te maken van harde geluiden. Dit kan de concentratie van de hond breken en zorgen dat de hond stopt met blaffen. Deze tip kunt u inzetten als een rustig commando geven niet gehoord wordt door de blaffende hond. U kunt hiervoor gebruik maken van meerdere soorten objecten die een naar en hoog geluid maken voor honden, denk hierbij aan: een ketting, een blikje met daarin kralen of een muntje of een mobiele telefoon die een hoog geluid kan afspelen. Als de hond binnen veel blaft kunt u proberen om tijdens het onnodig blaffen uw sleutels naast hem neer te gooien zonder dat het beest merkt dat de bos door u is neergegooid. Hierdoor kan de hond gaan denken dat iedere keer als hij of zij onnodig blaft er iets uit de lucht komt vallen. Belangrijk is wel dat u het gedrag van de hond goed inschat en dat de hond niet blaft omdat hij of zij nodig naar het toilet moet. Dit moet u namelijk niet afstraffen.

Afwachten (alleen in specifieke situaties toepasbaar)

Een minder populaire manier om blaffen af te leren is door in sommige situaties niets te doen en te wachten tot het geluid vanzelf verdwijnt. Dit werkt vaak alleen bij honden die nog moeten wennen aan een nieuw huisje waarbij gebruik gemaakt wordt van een bench of een speciale krat voor de hond. Als de hond buiten veel blaft of tegen visite dan werkt deze tip vaak averechts.

Training in de bench

Huilt uw hond de hele nacht door en houdt de hond de buren nachtenlang wakker met zijn of haar geluid? Schaf een bench aan en hang daar een doek overheen. Een pup die op deze, voor hem, veilige plek zit stopt in sommige gevallen met blaffen omdat het zicht is weggenomen. In de bench kunt u een voorwerp (sok, kledingstuk, washandje etc.) dat u een tijdje bij u heeft gedragen neerleggen.

Zoek professionele hulp

Bij het aanschaffen van uw hond heeft u er voor gekozen om het beest alle zorg die mogelijk is te geven. Dit kan betekenen, als de bovenstaande tips en trucs geen effect hebben, dat u professionele hulp moet zoeken van een puppy- of hondentrainer. Deze experts weten als geen ander het gedrag van uw hond in te schatten en kunnen u hierbij handvaten geven om de hond wenselijk gedrag te laten vertonen


Categorie: Informatie