Hond laten aankomen: Tips voor voer, supplementen en snacks

Hond laten aankomen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Er zijn veel honden in Nederland die voor het mooie eigenlijk net iets te zwaar zijn. Je vindt op internet veel tips hoe je je hond kan laten afvallen. Zo heb je veel verschillende soorten “light” voer. Een hond laten aankomen kan soms nog lastiger zijn dan een hond laten afvallen. Is jouw hond te licht? Dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Wij hebben zelf verschillende honden in huis gehad die in gewicht aan moesten komen. Voor ons was het vaak een puzzel om dit voor elkaar te krijgen. In deze blog deel ik wat bij ons goed werkte. Ook heb ik verder onderzoek gedaan en meer interessante producten gevonden.

Hond laten aankomen: Onze tips

Wij hebben regelmatig opvanghonden in huis gehad die wel wat kilo’s aan mochten komen. Helaas is dit geen kwestie van alleen maar meer voer geven. Een hond laten aankomen is kan erg lastig zijn. Veel honden die aan mogen komen eten namelijk niet meteen alles op wat je voorschotelt. En als ze het al eten is het belangrijk dat ze geen last krijgen van diarree, dan komen ze er namelijk ook niet van aan. Bij sommige honden blijft het heel lang een puzzel om ze op een goed gewicht te houden. Naast de onderstaande tips over het voer dat je kan geven is het ook slim om meerdere (kleine) voermomenten verdeeld over de dag in te plannen.

Huid en vacht problemen door ondergewicht hond

Heeft jouw hond een wat dunnere vacht en last van schilfers? Kijk dan of de hond misschien iets te licht is. Wanneer een hond op een gezond gewicht is kan het zijn dat deze huid en vacht problemen vanzelf oplossen. Je ziet dat mooi op de onderstaande foto’s van onze hond Pancho die ook aan mocht komen sinds zijn aankomst in Nederland. De eerste dierenarts dacht dat het mijtallergie was, een andere dierenarts zei dat het geen mijtallergie was omdat hij geen jeuk had. Uiteindelijk is zijn vacht weer helemaal mooi geworden nadat hij wat kilo’s aan was gekomen, en dat zonder pilletjes.

Pancho voor

Dit is onze hond Pancho toen hij net bij ons in huis was. Zoals je op de foto’s kan zien had hij veel kale plekken, wat schilfers en mochten er wel wat kilo’s bij.

De na-foto’s van Pancho

Na een tijd was Pancho aangekomen en waren ook de kale plekken en de schilfers grotendeels verdwenen.

Hond laten aankomen met vers vlees

Een hond laten aankomen gaat het makkelijkst wanneer je hem iets voorschotelt dat hij heel lekker vindt. Wat wij hebben gemerkt is dat de meeste honden vers vlees verkiezen boven brokken. Wij geven vaak Smuldier, echter zijn er meerdere soorten vers vlees (BARF en KVV) verkrijgbaar in verschillende webwinkels. Honden met allergieën kunnen vaak wel vers vlees eten. Ook honden die sneller last hebben van een verstoorde darmwerking doen het vaak beter op vers vlees dan op brokken. Het is goed om de hond – wanneer je vers vlees geeft – ook regelmatig iets te geven waar hij op kan kauwen. Denk bijvoorbeeld aan een koffieboom kauwstaaf. Hiermee kauwt de hond zich ook nog eens naar een gezond gebit.

Schapenvet

Wij hebben voor onze honden ook altijd schapenvet in huis. Schapenvet heeft verschillende voordelen waaronder een hond laten aankomen. Zo zorgt schapenvet onder andere voor een gezonde huid en een mooie (glanzende) vacht. Ook bevat schapenvet energie waardoor de hond aan kan komen. Vaak vinden honden schapenvet ook nog eens erg lekker. De kans is groot dat een hond zijn brokken sneller opeet wanneer je ze mengt met een beetje schapenvet. Schapenvet zou je ook kunnen afwisselen met zalmolie.

Hondensnacks

Wil je een hond laten aankomen, dan kan je hem ook wat vaker tussendoortjes geven. Kijk dan wel goed wat je geeft en hoeveel je geeft. Onze honden (en alle opvanghonden die wij in huis hebben gehad) krijgen namelijk snel last van hun darmen bij bepaalde hondensnacks. Hier geven wij dan ook nooit te veel van. Geef je ze als tussendoortje regelmatig wat lekkers, dan kan dat wel helpen om de hond aan te laten komen.

Hond laten aankomen met speciale brokken

Er zijn in verschillende webwinkels meerdere soorten brokken verkrijgbaar met meer energie. De hond komt meer aan van deze brokken dan van de normale brokken. Vaak kan je zoeken op brokken voor actieve honden. Ook kan je zoeken naar brokken voor versterking en herstel. Ook honden die moeten herstellen van een operatie of teefjes met puppy’s kunnen namelijk vaak wel wat extra energie gebruiken om goed op gewicht te blijven.

Natvoer door de brokken

De meeste honden zijn helemaal gek op natvoer. Natvoer wordt dan ook vaak gebruikt om door de brokken te mengen en de brokken op deze manier smakelijker te maken. Een hond laten aankomen kan daarom ook met behulp van natvoer. Het voordeel van natvoer is dat je het niet in de vriezer hoeft te bewaren en dat het lang houdbaar is. Krijgt jouw hond last van zijn darmen (denk aan diarree) na het eten van brokken gemengd met natvoer? Probeer dan eens over te gaan op vers vlees. Dit valt bij de meeste honden een stuk beter.


Categorie: Hondenvoer