Vier gevaarlijke ingrediënten in hondenvoer

Gevaarlijk voer hond

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Hondenbrokjes en voer voor dieren in het algemeen kan veel geld kosten. Veel mensen denken dat duurder hondenvoer automatisch beter is voor huisdieren dan goedkoper voer. Dit is niet in alle gevallen zo. Niet al het hondenvoer wordt op dezelfde manier gemaakt en duur hondenvoer wordt ook zeker niet altijd gemaakt van de beste ingrediënten. Er zijn helaas genoeg fabrikanten, bedrijven en merken van huisdiervoeding die liever meer winst zien dan gezonde honden. Zij leveren dus niet altijd een veilig product voor de hond. Hieronder zie je vier ingrediënten die vaak in hondenvoer zit, maar die eigenlijk gewoon gevaarlijk zijn voor jouw huisdier!

Onveilige kunstmatige conserveringsmiddelen

De meeste mensen weten dat er in veel voedsel conserveringsmiddel zit. Wat veel mensen echter niet weten is dat conserveringsmiddelen vaak worden gebruikt om de houdbaarheid van vetten en oliën in hondenvoer te verlengen. Echter zijn niet alle conserveringsmiddelen slecht. Zo zijn er ook natuurlijke middelen, zoals vitamine C en vitamine E. Deze natuurlijke middelen worden als veilig beschouwd voor mens en dier. Vanwege de iets hogere kosten van deze rauwe natuurlijke ingrediënten kiezen veel hondenvoerbedrijven ervoor om in plaats daarvan synthetische conserveermiddelen te gebruiken, omdat ze goedkoper zijn. Gevaarlijk in hondenbokken zijn:

  • Ethoxyquin, een middel dat toxiciteit bij honden verhoogt en zelfs als bestrijdingsmiddel wordt ingezet.
  • Propyleenglycol, ook wel antivries.

Kunstmatige kleuren en kleurstoffen

Het is totaal niet nodig voor een fabrikant om kunstmatige geur,- kleur,- en smaakstoffen toe te voegen aan hondenbrokjes. In sommige gevallen kan het zelfs gevaarlijk zijn. Er is waargenomen dat honden die voedsel consumeren met veel kunstmatige kleurstoffen die kleurstoffen opnemen in hun maagdarmkanaal, volgens één onderzoek. Van Indigotine, ook wel indigokarmijn, is aangetoond dat het de groei van honden remt. Ten slotte zijn er aanwijzingen dat regelmatige inname van Indigotine kan leiden tot de ontwikkeling van kanker (bron).

De felrode kleurstof bekend als Ponceau SX is een synthetische kleurstof die, wanneer opgenomen in hondenvoer met een concentratie van 2%, heeft geleid tot de dood van drie van de vijf honden in een vijfjarig klinisch gecontroleerd onderzoek. Deze stof valt onder de schadelijke e-nummers en zul je gelukkig in Nederland en België niet meer zien in gecontroleerd hondenvoer.

Een andere studie wijst uit dat de stof Ponceau 3R, na het opnemen in een hondendieet, na slechts 32 weken schadelijke effecten kan hebben op de lever van de hond.

Afval van dierlijk weefsel

Wanneer dieren in het slachthuis worden verwerkt, worden magere stukken vlees meestal gescheiden van de vetten van het dier. Dit vet wordt samen met oliën en andere dierlijke producten (evenals elke vorm van vet dat producenten kunnen bemachtigen van frituurvet tot slachtafval) vervolgens verwarmd en “gezuiverd” tot reuzel of talk.

Gesmolten vet wordt meestal gemengd in droog hondenvoer voor vocht, maar ook om de maaltijd smakelijk te maken voor de hond. Dit is waarom het vaak wordt gevonden tussen ingrediënten voor hondenvoer. Let wel op dat niet álle vetten meteen slecht zijn in hondenvoeding!

Dierlijke bijproducten in hondenvoer

Bijproduct is de term die door de industrie wordt gegeven aan alle delen van een dier dat geen spierweefsel is. Het is begrijpelijk dat dit een lange lijst is van diverse lichaamsdelen, organen, weefsels en dergelijke, en omvat bekken, hoeven, staarten, haar, botten, kieuwen, ogen, tanden. Het kan ook zaken als ziek weefsel en tumoren omvatten .

Disclaimer: De wetten in Nederland en België zijn een stuk strenger dan in veel andere landen ter wereld. De kwaliteit van veel soorten hondenvoer is soms wel bedroevend, maar écht gevaarlijke stoffen, zoals antivries, zien we niet snel terug in de schappen. Er valt nog enorm veel te winnen op het gebied van goede hondenbrokjes, maar zo bedroevend als in sommige andere landen is het gelukkig niet (meer).


Categorie: Hondenvoer